Заточування стоматологічного інструменту

Опубліковано

Аспекти, які необхідно брати до уваги

Практикуючі стоматологи розуміють всі переваги роботи з правильно заточеними стоматологічними інструментами при проведенні якісного пародонтологічного лікування. Гострі ріжучі краї полегшують роботу, підвищують якість роботи, продовжують термін служби інструменту, підвищують комфорт пацієнта та дозволяють отримати клініцисту задоволення від роботи.

Необхідно брати до уваги три основні фактори: особливості дизайну інструменту, способи заточування та характеристики точильних каменів.

Дизайн стоматологічних інструментів

Термінальним коліном називають частину інструменту між лезом та найближчим до нього вигином (кутом). На малюнку представлені термінальні коліна різних інструментів.

Термінальні коліна обмежені пунктирними лініями. Основною частиною кожного скалера або кюрети є термінальне коліно, саме воно визначає положення та нахил леза по відношенню до ручки. Для ефективного використання інструмента стоматолог повинен точно знати довжину, міцність та нахил термінального коліна. При проведенні заточування та виконанні клінічних маніпуляцій термінальне коліно є візуальним орієнтиром для клініциста та дозволяє контролювати положення леза.

Кожен інструмент серії Пародонтологічних Фінішних (полірувальних) кюрет Грейсі має термінальне коліно з тільки йому властивими довжиною та нахилом. Для правильної адаптації нижчого краю леза будь-який кюрет Грейсі стоматолог повинен правильно розташувати термінальне коліно інструменту до поверхні кореня зуба. При розташуванні термінального коліна паралельно оброблюваної поверхні, це автоматично призводить до правильної адаптації розташованого нижче краю леза (оскільки лезо нахилено під кутом 60-70°), Клініцист повинен ретельно перевіряти контур леза кюрет Грейсі з кількох причин. Якщо подивитися на обличчя (плоску частину) леза зверху, то лезо нагадує рівну лінію, яка проходить від п'яти до нігтя. Однак подібна рівномірність може бути оманливою.

Якщо подивитися на теж лезо під іншим кутом, виявиться, що ріжучий край є прямою лінією від п'яти до нігтя. Ріжучий край кюрет Грейсі, призначених для роботи в дистальних відділах щелеп, має більший вигин у області найближчої до п'яти третини леза, а в області середньої третини та нігтя лезо йде відносно прямо.

У різних виробників лезо, дизайн термінального коліна та розміри будь-якого інструменту можуть змінюватись. Дуже важливо постаратися запам'ятати контури леза кожного нового інструменту, створити уявне зображення оригінального інструменту та намагатися відтворити його під час заточування.

Методи оцінки гостроти стоматологічних інструментів

При знятті каменю та обробці поверхні кореня від краю леза інструменту відколюються невидимі частинки металу. Згодом гострий край леза притуплюється, набуває округлої форми, внаслідок чого робота леза стає не ефективною.

Ефективність стоматологічних інструментів

У міру затуплення інструменту стоматолог втрачає здатність «відчувати захоплення» краю леза за поверхню кореня. Це призводить до ковзання леза по поверхні відкладень. У такому разі клініцист автоматично починає докладати великих зусиль і сильніше тисне інструментом на поверхню зуба. В результаті надмірного та грубого тиску пацієнт починає відчувати більший дискомфорт. Крім того, робота тупим інструментом призводить до більш вираженої та швидкої стомлюваності (а також роздратування) клініциста, а для виконання методики потрібно більше часу та трудовитрат.

Пластикові циліндри

Якість гостроти леза можна оцінити безпосередньо під час роботи, а при проведенні заточування для перевірки дотепів можна використовувати пластикові циліндри. Ця методика досить проста. Візьміть інструмент в руку як олівець і притуліть ріжучий край леза так, ніби ви намагаєтеся зняти відкладення. Четвертим пальцем обіпріться на зворотний бік циліндра приблизно на рівні леза. Натисніть збоку. Якщо край гострий, він вріжеться («укусить») у пластик і перешкоджатиме будь-яким спробам зняти стружку з поверхні циліндра. За наявності тупого леза воно ковзатиме («гладитиме») по поверхні циліндра.

Характеристики каменів для заточування стоматологічного інструменту

Точильне каміння складається з величезної кількості дрібних кристалів, які міцніші за метал, з якого виготовлено лезо інструменту. Розмір, форма та міцність кристалів визначають зернистість каменю. Зернистість буває велика (груба), середня, дрібна та наддрібна. Крупнозернисті камені складаються з великих кристалів або частинок, що дозволяє видалити більше металу за більш короткий термін. Дрібнозернисті камені складаються з дрібніших частинок і дозволяють досить повільно і рівномірно видаляти метал. Таке каміння рекомендовано для проведення рутинного заточування стоматологічних інструментів.

Незважаючи на наявність на ринку багатьох спеціальних апаратів для заточування інструментів, включаючи електричні, гострота скалерів та кюрет може бути легко відновлена ​​за допомогою відносно недорогих каменів для ручного заточування.

Камінь Арканзас це міцний дрібнозернистий камінь природного походження. Саме такий камінь вважають за краще використовувати для заточування скалерів і кюрет більшість стоматологів. Камінь складається з компактних кристалів кремнію, який називають новакуліт. Цей кристал доповнення до абразивного ефекту має полірувальний ефект і після видалення частинок металу полірує лезо. При використанні каменю Арканзас рекомендували застосовувати зволоження надчистою мінеральною олією. Зволоження призначене не для охолодження, а як накопичувач частинок металу, які відколюються в процесі заточування, що запобігає впровадженню частинок металу в пори каменю. Згодом пори каменю забиваються металевою стружкою, і камінь втрачає свої абразивні якості.

Індійський жирний камінь ще один популярний камінь для заточування стоматологічних інструментів. Цей синтетичний камінь складається з кристалів окису алюмінію середньої зернистості. Під час роботи Індійський камінь потрібно обов'язково зволожувати олією.

Іншими каменями, що часто використовуються, є міцні і щільні керамічні камені, які бувають дрібної та середньої зернистості. Керамічні камені середньої зернистості добре підходять для рутинного заточування стоматологічних інструментів. Дрібнозернистий керамічний камінь складається з дрібніших кристалів і сточує метал значно повільніше. Керамічні камені не вимагають зволоження олією, для них достатньо змочування водою або навіть можна використовувати сухими.

Після кожного використання необхідно ретельно очистити поверхню каменю за допомогою щітки, мила та води. Потім проводять обробку каменю в ультразвуковій ванні, щоб видалити залишки металу з каменю. Після цього камінь стерилізують.

Вибір відповідного каменю може залежати від часу та місця використання. В ідеалі для заточування необхідно приділяти спеціальний час і місце. Заточування потрібно проводити як складову стерилізації в добре освітленому місці. Після заточування інструменту ще до його стерилізації видаліть усі залишки забруднення з інструменту та каменю. Простерилізуйте інструменти та каміння. На відміну від давно існуючої думки, сучасні дослідження показали, що автоклавування не призводить до втрати гостроти інструментів з нержавіючої сталі.

Детоксифікація поверхні кореня за допомогою кюрету призводить до затуплення їх лез. Щоб уникнути заточування інструментів біля крісла пацієнта (під час прийому) та травмування тканин контамінованим інструментом, рекомендується мати кілька комплектів кюретів та скалерів, якими воліє користуватися стоматолог.

Якщо все-таки виникає необхідність провести заточування контамінованого інструменту під час прийому, то слід вживати всіх заходів асептики та антисептики як щодо клініциста, так і пацієнта. Безпосередньо перед заточуванням рекомендується протерти кюрету і ненадовго занурити інструмент у дезінфекційний розчин. У стандартний набір для обробки поверхонь коренів слід включити точильний камінь. При заточенні під час прийому можна не користуватися маслом для зволоження каменю, щоб уникнути зайвого забруднення каменю та інструменту.

В даний час вважається, що при заточуванні зволоження каміння маслом проводити необов'язково. Залишки масла можуть перешкоджати повній стерилізації інструменту та каменю. Олія не розчиняється у воді, а отже, може накопичувати та захищати мікроорганізми під час стерилізації. Крім того, вивільнення парів олії під час підвищення температури може з часом призвести до пошкодження механізму стерилізатора.

Доктор Ester Wilkins у 7 виданні свого підручника запропонувала використовувати для заточування сухий камінь, що усуває проблему забруднення олією чи водопровідною водою, які використовують для зволоження каміння. На думку Wilkins додатковою перевагою використання сухого каміння є зниження ймовірності виникнення насічок на лезі, які можуть утворюватися внаслідок пошкодження краю леза металевими частинками, що накопичилися в мастилі на поверхні каменю.

Спрощена методика заточування стоматологічного інструменту

Існує багато методів ручного заточування скалерів та кюрет. Однак спрощений підхід, поданий нижче, дозволяє уникнути плутанини, викликаної геометричними концепціями та термінами, а також традиційними «кутами нахилу». У цьому виданні практикуючому стоматологу представлено методику, яка використовує циферблат, відповідно до якого позиціонують термінальне коліно інструменту та камінь. Методика «циферблату» є модифікацією широко використовуваної методики «нерухомий інструмент - камінь, що переміщається».

Основні принципи

Термінальне коліно більшості інструментів має бути розташоване на 12 годин У цьому виданні всі вказівки дано для правшів. Для шульги слід використовувати дзеркальне відображення методики.

Захоплення інструменту

  • Візьміть інструмент неробочою рукою і тримайте його так, щоб один з кінців інструменту був спрямований приблизно на 12 годин, а лезо, призначене для заточування, вниз.
  • Направте ніготь (або кінчик) леза на себе.
  • Обіпріться ліктем неробочої руки на стіл, розташувавши зап'ястя і кисть прямо, а верхній кінець інструменту на 12 годин. Постарайтеся розташуватися так, щоб ніготь леза, призначеного для заточування, була на рівні ваших очей.
  • Тримайте інструмент за всю рукоятку. Ви можете трохи нахилити кисть убік та/або на себе, щоб видалити кінець інструменту убік від руки.
  • Упріться у верхню частину термінального коліна вказівним або великим пальцем. Дуже важливо якомога жорсткіше фіксувати кінець інструменту, протилежний заточуваному, для створення противаги тиску з боку каменю під час заточування.

Захоплення каменю

  • Візьміть камінь у нижній частині його домінуючою рукою.
  • Направте верхню частину каменю на 12 годин. Покладіть великий палець на край каменю, спрямований до вас, а решта пальців з протилежного краю. Намагайтеся утримувати камінь у його нижній половині. Направте верхній кінець каменю на 01:00.
  • Не спирайтеся домінуючою рукою або зап'ястям на стіл.
  • Задіюючи м'язи плеча, плавно і вільно рухайте домінуючою рукою. Згинайте руку лише у лікті і намагайтеся зафіксувати пензель.
  • Плавно та ритмічно переміщуйте камінь вгору-вниз.
  • Спробуйте переміщати камінь в одній площині. Уникайте поворотів та обертання кисті. Захоплення у нижній половині каменю знижує природне прагнення проводити обертальні рухи, що притуплює ріжучий край леза.

Принципи заточування серповидних скалерів та універсальних кюрет

  • Тримайте інструмент вертикально, щоб лезо, призначене для заточування, розташовувалося внизу нігтем або кінчиком у напрямку до вас.
  • Розташуйте термінальне коліно нижнього кінця на 12 годин.
  • Забезпечте жорстке захоплення рукоятки інструменту рукою, що не домінує.
  • Створіть противагу тиску каменю на кінець, що заточується, за допомогою опори на термінальне коліно, розташоване зверху, вказівним або великим пальцем.
  • Стабілізуйте руку, що не домінує, спершись нею на поверхню столу, якщо ви сидите, або, спершись рукою на власний поперек, якщо ви стоїте.
  • Помістіть плоску поверхню каменю на латеральну поверхню леза, щоб камінь був спрямований на 12 годин.
  • Нахиліть верхню частину каменю на 01 год.
  • Переміщуйте камінь вгору-вниз уздовж правої сторони леза, що призведе до зняття металевої стружки з латеральної поверхні леза.
  • Починайте заточення праворуч в області третини леза, що прилягає до каблука (п'яти) (поблизу термінального коліна).
  • Поступово переміщуйте камінь у напрямку середньої третини леза.
  • Продовжуйте заточування, переміщуючи камінь у бік кінчика леза.

Заточення протилежного різального краю леза

  • Зберігаючи той самий захоплення рукоятки інструмента, поверніть кінчик інструменту від себе.
  • Збережіть розташування термінального коліна на 12 годин.
  • Притуліть камінь до правої латеральної сторони леза. Нахиліть камінь на 01 год.
  • Повторіть процедуру заточування, починаючи з найближчої до термінального коліна третини, поступово переміщуючи камінь у бік кінчика.
  • Звертайте увагу на положення термінального коліна (на 12 годин) та каменю (на 01 годину).

Оцінка гостроти серповидних скалерів та універсальних кюрет за допомогою пластикового циліндра

  • Візьміть пластиковий циліндр у руку, що не домінує.
  • Затисніть пластиковий циліндр між великим і вказівним пальцями приблизно на 1 см нижче середини циліндра.
  • Розташуйте циліндр на 12 годин.
  • Візьміть інструмент у домінуючу руку як олівець, наче ви намагаєтеся зняти відкладення.
  • Для перевірки гостроти кожного з країв леза притуліть ріжучий край леза до лівої сторони циліндра так, щоб кінчик вістря був направлений до вас або від вас. Злегка нахиліть термінальне коліно на 01 год.
  • Четвертим пальцем обіпріться на зворотний бік циліндра прямо навпроти ріжучого краю леза. Не спирайтеся на верхню частину циліндра.
  • Натисніть збоку лезом на циліндр. Переконайтеся, що термінальне коліно розташоване на 01:00, тобто так само як при знятті відкладень.
  • Гострий край вріжеться («укусить») у пластик, але не повинен знімати стружку з поверхні циліндра.
  • Якщо камінь ковзатиме по поверхні циліндра або зніматиме з нього стружку, це означає, що камінь ще тупий або термінальне коліно не спрямований на 01 годину.
  • Перевірку гостроти інструменту слід проводити досить часто, щоб уникнути надмірного заточування інструменту.

Правила заточування кюрет грейсі

  • Визначте номер кожного з лез кюрети Грейсі за допомогою інформації, нанесеної на ручку інструмента.
    • Кінець непарного краю кюрети Грейсі має бути спрямований у ваш бік.
    • Кінець парного краю кюрети Грейсі має бути спрямований у бік від вас.
  • Жорстко зафіксуйте інструмент у руці, що не домінує, так, щоб лезо, призначене для заточування, було спрямоване у відповідний бік (див. вище).
  • Розташуйте термінальне коліно інструменту на 12 годин. Нижній край леза буде праворуч.
  • Нахиліть термінальне коліно на 11 годин, щоб розташувати лезо для заточування.
  • Притуліть камінь до правої бічної поверхні леза. Камінь спрямований на 12 годин.
  • Злегка нахиліть камінь у положення трохи раніше 01 години.
  • Почніть проводити заточування, плавно та ритмічно переміщуючи камінь вгору-вниз. Увага: Уважно огляньте лезо кюрети Грейс. Зверніть увагу, що від термінального коліна до нігтя край леза йде досить прямо. Якщо подивитися на лезо кюрети Грейсі №13 спереду, стане видно, що лезо нахилено вправо стосовно термінального коліна (на 12 годин). Може здатися, що воно пряме. Порівняйте цей ефект із видом на лезо зверху, коли його термінальне коліно розташоване на 11 годин. Подібна перспектива створює ілюзію вигину кюрет Грейс від п'яти до нігтя. Така ілюзія вигину створюється за рахунок скосу леза до термінального коліна під кутом 60-70°.
  • Візуально розділіть лезо на три частини. Проводьте заточування вздовж латеральної поверхні, намагаючись зберегти початкові контури леза.
  • Починайте проводити заточування з найближчої до п'яти третини.
  • Поступово переміщуйте камінь у напрямку середньої третини леза.
  • Продовжуйте заточування, переміщуючи камінь у бік кінчика леза.
  • Уникайте помилки, що найчастіше зустрічається при заточенні, яка полягає у створенні занадто тонкого кінчика кюрети Грейсі, який перетворюється на вістря. Намагайтеся не обертати камінь під час заточування латеральних поверхонь. Спробуйте запам'ятати початковий дизайн леза кюрет Грейс.

Доведення закругленого кінця (нігтя) кюрет

  • Для того щоб зберегти закруглену форму кінчика кюрети, поверніть ніготь кюрети у напрямку до руки, що тримає камінь.
  • Нахиліть камінь на 2 години.
  • Переміщуйте камінь вгору-вниз уздовж закругленої поверхні кінчика, намагаючись повторити коло кінчика.
  • Не докладайте значних зусиль.
  • Для доведення кінчика зазвичай достатньо 6-7 рухів.
  • Візьміть пластиковий циліндр у руку, що не домінує, і фіксуйте його в положенні на 12 годин.
  • Візьміть кюрету Грейсі в домінуючу руку як олівець, ніби ви намагаєтеся зняти відкладення.
  • Притуліть ріжучий край леза до циліндра. Увага: Непарні кінці кюрет Грейсі слід тримати у напрямку себе. Чітні кінці кюрет Грейсі треба повертати від себе.
  • Четвертим пальцем обіпріться на зворотний бік циліндра приблизно на рівні леза. Не спирайтеся на верхню частину циліндра!
  • Тримайте термінальне коліно строго паралельно поверхні циліндра. Натисніть збоку та спробуйте потягнути за рукоятку у бік опорного пальця. Якщо край гострий, він уріжеться («укусить») у пластик, але не повинен знімати стружку з поверхні циліндра.

Способи усунення насічок за допомогою доведення леза

  • При заточуванні внаслідок сточування частинок металу на лезі можуть залишитися насічки або зазубрини. Щоб зменшити кількість таких зазубрин, рекомендується завершувати заточування кожної третини рухом вниз.
  • Зазубрини можуть залишитися на ріжучому краї леза, де ви не зточили метал.
  • Для видалення зазубрин з ріжучого краю кюрет використовуйте конічний або циліндричний камінь.
  • При доведенні універсальних кюрет або скалерів розташуйте термінальне коліно інструменту на 2 години.
  • При доведенні кюрет Грейсі розташуйте ніготь інструменту до себе. При знятті зазубрин з непарного кінця кюрету Грейсі термінальне коліно необхідно розташувати на 11 годин. При знятті зазубрин з парного кінця кюрет Грейсі розташуйте термінальне коліно на 01 годину (кінчик має бути спрямований до вас).
  • Візьміть конічний або циліндричний камінь приблизно так, щоб забезпечити надійне захоплення та фіксацію каменю.
  • Розташуйте камінь над плоскою частиною (обличчям) робочого краю леза в напрямку 9 годин - 3 години.
  • Почніть доведення від термінального коліна.
  • Обертайте камінь навколо осі та проведіть їм уздовж обличчя леза до кінчика.
  • Намагайтеся тримати камінь у початковому положенні (9 годин - 3 години), уникаючи його обертання у бік ріжучих країв.
  • Злегка натискаючи, повторіть процес 4-5 разів.

Висновок

Ви завжди зможете наточити будь-який скалер або кюрету, якщо ви знаєте особливості їх дизайну та контуру леза. Запропонована методика заточування стоматологічних інструментів досить проста і значно полегшує правильне встановлення каменю. Достатньо розташувати в потрібному положенні термінальне коліно (на 11 або 12 годин) і притулити до леза камінь (на 01 годину). Мета такого правила полягає у позиціонуванні каменя по відношенню до леза так, щоб кут між каменів та плоскою поверхнею (обличчям) леза становив (110°).

Пародонтологічна абетка
Peter F. Fedi, Arthur R. Vernino, John L. Gray