Пародонтологія. Заточування інструменту, основні принципи.
Перед заточуванням інструменту потрібно попередньо підготувати робоче місце. Ваше робоче місце має бути досить просторим і добре освітленим. Стіл повинен бути досить міцним і високим, так щоб Ви могли зручно розташувати на ньому лікті та утримувати інструмент на рівні очей.
До початку процесу заточування необхідно подбати про наявність деяких додаткових матеріалів. На додаток до інструментів та точильних каменів, Вам знадобиться таке:
- Захисні окуляри - обов'язкові при проведення заточки.Вони повинні повністю заплющувати очі і мати бічні панелі для максимального захисту.
- Рукавички - повинні бути підібрані за розміром.
- Ватові валики - для нанесення олії на поверхню каменю.
- Пластиковий циліндр - для перевірки гостроти ріжучого краю.
- Серветка - для витирання металевих пластівців з поверхні каменю та інструменту.
- Збільшувальне скло - для огляду леза.
- Годинник - для визначення правильного розташування інструменту, каменю та пластикового циліндра.
При заточуванні інструмента слід враховувати основні принципи заточування, знати анатомію інструменту. Усі скалери та кюрети мають три основні частини:
- рукоятка - для утримання інструменту;
- коліно - з'єднує ручку з робочим кінцем і забезпечує адаптацію робочого кінця до поверхні зуба;
- робочий кінець - це лезо з одним або двома ріжучими краями.
Кодування інструменту
Коли найменування та номер інструмента розташовані вздовж ручки, кожен робочий кінець ідентифікується номером, розташованим ближче. При нанесенні найменування та номера інструмента навколо рукоятки перший номер (ліворуч) відповідає робочому кінцю, розташованому зверху, а другий (праворуч) - знизу.
Термінальне коліно
Термінальне коліно - це частина інструменту між лезом та першим вигином. Вона є ключовою для кожного скалера чи кюрети. Правильне розташування термінального коліна автоматично приведе лезо в потрібне положення для проведення заточування під час використання методики «циферблату».
Кут нахилу
Традиційна методика з використанням «кута нахилу» була спрощена за допомогою використання аналогії зі стрілками годинника. Ці методики взаємозамінні та підходять для навчання заточуванню інструментів.
Захоплення інструменту
Захоплення інструменту дуже важливе для правильного заточування інструменту. Візьміть інструмент рукою, що не домінує, щільно притиснувши його до долоні. Помістіть вказівний або великий палець у верхній частині інструмента для забезпечення контр-зусилля під час заточування. Використовуйте циферблат як гід і розташуйте інструмент вертикально, так щоб лезо, що заточується, знаходилося в положенні 6 годин.
Захоплення каменю
Візьміть камінь у нижній частині його домінуючою рукою. Тримайте інструмент у положенні 12 годин, так щоб Ваш великий палець був спрямований на Вас, а решта пальців розташовувалась по протилежному краю. Такий прийом забезпечує міцне захоплення каменю та допомагає виробляти рівні вертикальні рухи. Під час заточування рухайте плавно всією рукою вгору-вниз.
Зволоження каменю
При використанні каменю Арканзас та індійського каменю нанесіть масло на всю поверхню. При застосуванні керамічного каменю як мастило можна використовувати воду.